نیایشگاه مهری مراغه
نیایشگاه مهری در نزدیکی شهر مراغه و توی روستای ورجوی قرار داره. بخشی از این روستا یک قبرستان تاریخی و بزرگ قرار داره که روی قبرهای آن صندوق های سنگی نقاشی شده یا قوچ سنگی هستش. روی یکسری از سنگ ها هم تصویر تیر و کمان و نیزه و شمشیر و سپر حک شده.
اسن سنگ ها برای قرن هشتم تا یازدهم هجری قمری هستن. یک صندوق سنگی مفقوش رو میشه به عنوان نمونه جالبی از این سنگ ها معرفی کرد که مربوط به زمان بیگ فرزند میرزا بیگ کدخدا هستش که سال 1085 هجری قمری فوت شده. بقیه قسمت های این روستا میشه به درخت بزرگ و قوی نارون اشاره کرد که در کنار قبرستان و لب یک رورخانه پرآب رشد کرده و توجه خیلی ها رو به خودش جلب می کنه.
قسمت جنوبی این درخت کهنه امامزاده معصوم قرار داره. توی چند متری این درخت و در مقابلش راهروی بزرگی در سنگ کنده شده که دو طرفش دیواره سنگی طبیعی قرار گرفته و قسمتی از این نیز پوشش سنگی داره. ته راهرو ورودی به شکل مستطیل قرار داره که در سنگ کنده شده و بعد از رد کردن این قسمت به محل وسیع و جالبی می رسیم. در نزدیکی ورودی تالار در سمت چپ راهرو، یک اتاق کوچک چهارگوش هستش که کل آن در سنگ کنده شده و سقفش به شکل گنبد توی صخره درست شده.
دیوارهای اطراف اتاق همه از یک محل مشخص به شکل موربی به مرکز سقف ادامه پیدا می کنن. وسط این سقف یک تیکه مانند نورگیر بوجد میاد که برای روشن کردن محل در نظر گرفته شده. دوتا فرورفتگی در سمت شرقی و غربی روبه رو هم قرار داره که قسمت شرقی یک نیم دایره و سمت غربی به شکل ذوزنقه هستش. از آخر قسمت غربی یک اتاقی که کنده شده از سنگ هستش قرار داره که به وسیله راهرو به اونجا میریم. در قسمت جنوب شرقی از طریق حفره به راهرویی وارد میشیم که به محوطه اصلی امام زاده میرسه. امام زاده از اتاقی به شکل دایره با قطر 5.9 متر دارد. توی قسمت غربی ، کتیبه زیبایی با خط ثلث نقش بسته که اکثر این مجموعه ریخته شده و فقط کلماتی از آیه 129 سوره آل عمران دیده میشه.
کلیت بنا نشون میده که قبلا این امام زاده نیایشگاه بوده و با توجه به نوع و حالت غار مانندش نشون میده که نیایشگاه مهری بوده و طبق کار انجام شده در قسمت کنده کاری میشه گفت که جزو ستایشگاه های ارزنده و کهنه هستش. بودن قسمت هایی مثل رختکن روحانیون ، محل آموزش مردم به آیین مهر ، فعالیت های ستاره شناسی دانشمندان زرتشتی و محل برگزاری مراسم خاص زرتشتیان نشان از با ارزش بودن نیایشگاه مهر داره. در زمان حکومت ایلخانیان و دوره اسلام تغییراتی در این بنا داده شد که نشانی از اسلام درش نشون داده بشه.
طبق مدارک موجود از تحقیقات صورت گرفته نشون داده شده که یکی از علمای مراغه به اسم ملامعصوم مراغه ای داخل نیایشگاه مهردفن شده. قبر این عالم در زیر یک صندوق چوبی قرار گرفته که پارچه سیاهی روی این صندوق هستش و مردم محلی به این قبر امازاده معصوم میگن.
مسیر دسترسی به نیایشگاه مهر مراغه
نیایشگاه مهری در روستای ورجوی در 20 کیلومتری جنوب شرقی شهر مراغه در استان آذربایجان شرقی قرار داره.
- ۹۵/۱۱/۲۸