قلعه بابک
امروز میخوایم در مورد یکی از قلعه های ایران که در نزدیکی شهر اهر استان آذربایجان شرقی قرار داره صحبت کنیم. این قلعه که به قلعه بابک یا قلعه جمهور معروفه در ارتفاع 2300 تا 2700 متری از سطح دریا قرار داره و در غرب رود قره سو و منطقه ای به اسم کلیبر قرار داره. نام های دیگر قلعه بابک دژ بابک و قلغه جمهور نیز هستش که دژ بابک خرمدین سردار ایرانی بوده که توی قرن 3 هجری برای قیامی که بر علیه حکومت عباسی بوده ساخته شده.
در مسیر راه کلیبر به قلعه که در حدود 3 کیلومتر هست گردنه و محل های عبور خطرناکی وجود داره. قبل از رسیدن به این بنای مستحکم و دروازه قلعه از محلی باید عبور کنین که به حالت دالان و از سنگ های مرتب و منظمی تشکیل شده که فقط 1 یا 2 نفر می تونن از اون عبور کنن. این فاصله تا قلعه حدودا 200 متره که باعث شده که عظمت بنا و دسترسی سخت به اونو به همه نشون بده. دید این معبر به در ورودی قلعه هستش که باعث میشه هر فردی که از این محل رد میشه به وسیله دو برج دیدبانی دیده بشه. نکته جالب دژ اینه که فقط از همین در میشه به قلعه وارد شد و راه دیگه ای وجود نداره.
از دروازه که رد میشین با پیمدن مسیر 100 متری در کوه که یک سمتش جنگل انبوهی وجود داره به دژ اصلی و در اصلی قلعه میرسین. در 4 طرف قلعه 4 محل دیدبانی به حالت نیمه استوانه ای دیده میشه. بعد از رسیدن به در اصلی از محلی دیگر با پله های نا منظم باید عبور کنین. نای دژ بعد از در اصلی در 2 و 3 طبقه قرار داره و بعد از اون تالار اصلی قلعه بابک با 7 اتاق در طرفین وجود داره که به تالار مرکزی راه دارن.
قسمت شرقی قلعه تاسیسات که تشکیل دهنده اتاق ها و آب انبارها قرار داره که سقف آب انبارها سقف جناغی و گهواره ای هستش و در داخلش هم نوعی ساروج که غیر قابل نفوذ هست استفاده شده که توی زمستان با برف پر میشه و در تابستان از آب آنها استفاده میشه. برای رفتن به قسمت های بالاتر دژ از سمت شمال غربی پله هایی وجود داشته (در حال حاضر تخریب شده).
از نوع سنگهای و مواد استفاده شده توی سازه میشه فهمید که این قلعه برای زمان اشکانیان یا ساسانیان ساخته شده. در قرن 2 و3 و قرن هایی بعد از اون قلعه مرمت شده و تغییراتی در اون بوجود اومده. در قلعه بابک اشیایی مثل سفال های منقش پیدا شده که دوره زندگی تا اوایل قرن 7 هجری را در خودش نشون میده. همینطور سکه های مسی کشف شده که برخ از اونا قابل خوندن نیستن که در بین اینا سکه هایی مربوط به اتبکان آذربایجان و هزارسیبان هم دیده میشه.
به خاطر موقیعیت مکانی قلعه بابک حتی 200 نفر نیرو می تونسته در برار هزاران نیرو دشمن مقابله کنه و تلفات هم نداشته باشه. سال 1345 قلعه در لیست آثار ملی، تاریخی و فرهنگی ایران ثبت شده و در سال 1376 مرمت محل توسط اداره کا میراث آذربایجان شرقی شروع شد.
مسیر دسترسی به قلعه بابک
دژ بابک در 50 کیلومتری شهر اهر در استان آذربایجان شرقی قرار داره و 33 کیلومتر از کلیبر.
- ۹۵/۱۱/۱۲